fbpx

Bewegen en het effect op de spijsvertering

Lichaamsbeweging heeft een aanzienlijke invloed op onze spijsvertering. Het bevordert de beweging en doorbloeding van de darmen, wat resulteert in een betere opname van voedingsstoffen en een optimale darmfunctie. Beweging stimuleert de knijp- en duwbewegingen van de darmen, essentieel voor een efficiënte spijsvertering.

 

Als je niet genoeg beweegt, kunnen je darmen trager gaan werken. De ontlasting verplaatst zich dan minder makkelijk door de darm en dit kan leiden tot verstopping. Beweging kan dus verstopping tegengaan. Daarnaast is bekend dat lichaamsbeweging beschermend werkt tegen darmkanker en aandoeningen zoals divertikels.

Wetenschappelijke studies tonen ook aan dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op ons microbioom, ook wel ons “tweede brein” genoemd, dat een cruciale rol speelt in onze algehele gezondheid. Door goed voor de bacteriën in onze darmen te zorgen, bevorderen we dus ook onze eigen gezondheid.

Spijsvertering

Het exacte mechanisme achter deze effecten is nog niet volledig begrepen. Er zijn aanwijzingen dat lichaamsbeweging de groei bevordert van bacteriën die butyraat produceren. Butyraat speelt een belangrijke rol bij de afbraak van voedingsvezels en ondersteunt de spijsvertering. Het helpt tevens om de darmwand intact te houden en ontstekingen te verminderen.

 

Daarnaast lijkt lichaamsbeweging de slijmlaag op de darmwand te verbeteren, wat zorgt voor extra bescherming tegen ziekteverwekkers en helpt bij het voorkomen van laaggradige ontstekingen. Kortom, beweging is essentieel voor een gezonde spijsvertering!

Language